Ieder kind heeft recht op goed onderwijs en passende hulp, het liefst op een gewone school in de buurt. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk kinderen dichtbij huis naar school kunnen. Heeft je kind extra ondersteuning nodig? Dan kan de school (tijdelijk) extra begeleiding regelen, een deskundige inschakelen of speciaal (basis)onderwijs aanvragen.
Ondersteuning op elke basisschool
Zorgplicht
Scholen moeten ervoor zorgen dat ieder kind een passende plek in het onderwijs krijgt, ook als het kind extra hulp nodig heeft. Dit heet zorgplicht. Deze plicht geldt voor kinderen die al op school zitten én voor kinderen die worden aangemeld.
Samen met jou als ouder kijkt de school welke plek het beste past bij je kind. De mogelijkheden zijn:
- De eigen school.
- Een andere basisschool in de buurt die de juiste ondersteuning kan bieden.
- Een school voor speciaal (basis)onderwijs.
Met de zorgplicht wil de overheid voorkomen dat kinderen van school naar school worden gestuurd, bijvoorbeeld omdat de gekozen school geen passend onderwijs kan bieden.
Basisondersteuning
Basisondersteuning is de hulp die elke school binnen Plein 013 aanbiedt. Het samenwerkingsverband bepaalt wat deze ondersteuning precies inhoudt. Daarna zijn de schoolbesturen verantwoordelijk voor de kwaliteit en uitvoering van deze ondersteuning op hun scholen.
Plein 013 heeft als doel om de basisondersteuning steeds beter te maken. Voor het uitvoeren van deze ondersteuning ontvangen de schoolbesturen geld van het samenwerkingsverband.
Extra ondersteuning
Extra ondersteuning is extra hulp die een school kan bieden naast de basisondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld de inzet zijn van onderwijskundige of pedagogische specialisten.
Elke school beschrijft in het schoolondersteuningsprofiel (SOP) welke extra ondersteuning ze aanbiedt en hoe dit georganiseerd is. Je kunt het SOP vinden op de website van de school of in de schoolgids.
De adviescommissie
Heeft de school een vraag over de ondersteuning van je kind? Dan kan de adviescommissie van Plein 013 helpen. Voordat het zover is, hebben de leerkracht, intern begeleider, begeleider passend onderwijs, en andere betrokkenen, zoals de GGD, schoolmaatschappelijk werk of leerplicht, al met jou als ouder de mogelijkheden besproken.
Dit doet de adviescommissie
De adviescommissie denkt mee over de beste aanpak, expertise, ondersteuning of plek voor je kind. Als het nodig is, schakelen ze een expert in, bijvoorbeeld op het gebied van hoogbegaafdheid, motoriek of taal. De commissie kan ook helpen bij het regelen van een arrangement op de basisschool of toelating tot speciaal (basis)onderwijs of een speciale voorziening.
Als je kind nog niet naar school gaat
Zit je kind op een peutercentrum, kinderdagverblijf of voorschoolse voorziening? Ook dan kan de adviescommissie meedenken, bijvoorbeeld als nog niet duidelijk is welke vorm van onderwijs het beste past bij jouw kind. In deze brochure vind je het proces in eenvoudige taal en met een handig stroomschema.
Vragen?
We begrijpen dat passend onderwijs ingewikkeld kan zijn. Heb je vragen? Neem dan contact op met:
- de leerkracht of intern begeleider van de school
- ouder- en jeugdsteunpunt Ouderlicht
We helpen je graag verder!
Als er meer nodig is dan de basis en extra ondersteuning
Is er meer nodig dan de basis en extra ondersteuning die de school biedt? Dan zijn er verschillende vormen van aanvullende ondersteuning mogelijk.
Arrangement op de eigen basisschool
De basisschool kan een arrangement aanvragen bij Plein 013 als je kind extra ondersteuning nodig heeft, vergelijkbaar met de hulp die kinderen in het speciaal (basis)onderwijs krijgen. In plaats van je kind door te verwijzen naar een speciale voorziening of een school voor speciaal onderwijs, ontvangt de eigen basisschool geld om de ondersteuning zelf te regelen. Zo krijgt je kind de hulp die het nodig heeft, in de vertrouwde omgeving van de eigen school.
Speciale voorzieningen
In de regio van Plein 013 zijn er speciale voorzieningen, zoals de Parel- en Talentklassen. Deze zijn toegankelijk voor alle kinderen binnen het samenwerkingsverband Plein 013. Als een kind in een van deze klassen wordt geplaatst, wordt het ingeschreven op de school waar deze voorziening is.
Parelklas
De Parelklas is gevestigd op twee basisscholen in Tilburg: De Wegwijzer en Vrije School Tiliander. Samen met SO De Bodde biedt de Parelklas passend onderwijs aan kinderen die zeer speciale hulp nodig hebben. Dit zijn kinderen die zeer moeilijk lerend zijn en een IQ hebben tussen 35 en 60. In de Parelklas horen de leerlingen er helemaal bij. Ze leren en spelen samen met kinderen uit de reguliere groepen. Kinderen kunnen vanaf groep 1/2 geplaatst worden in een Parelklas. Zo krijgt ieder kind de aandacht en begeleiding die het nodig heeft in een vertrouwde, inclusieve omgeving.
Talentklas
De Talentklassen zijn bedoeld voor hoogbegaafde leerlingen uit groepen 4 tot en met 8. Deze speciale voorziening bevindt zich op de Jan Ligthart Driecant, onder de naam Talent. Bij Talent krijgen hoogbegaafde kinderen voltijd onderwijs dat past bij hun specifieke behoeften. Dit is bedoeld voor kinderen voor wie het reguliere onderwijs niet genoeg uitdaging of ondersteuning biedt. In het onderwijs is bijvoorbeeld veel aandacht voor ‘leren leren’ en voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. De leerstof wordt ook aangepast: deze is compacter of juist rijker. De kinderen krijgen les in kleine groepen van gespecialiseerde leerkrachten, zodat er veel persoonlijke aandacht is.
Speciaal basisonderwijs
Als de ondersteuning op de reguliere school niet genoeg is, kan je kind (tijdelijk) naar het speciaal (basis)onderwijs worden verwezen. Het doel is dat je kind, als dat mogelijk is, zo snel mogelijk weer terug kan naar de reguliere basisschool.
Om een plek in het speciaal (basis)onderwijs te krijgen, is een toelaatbaarheidsverklaring nodig. De huidige basisschool vraagt deze verklaring aan bij Plein 013. Plein 013 heeft 6 weken de tijd om de aanvraag te beoordelen en te beslissen of de verklaring wordt toegekend en voor hoe lang. Jij en de school ontvangen hierover bericht.
Met een toelaatbaarheidsverklaring kun je je kind zelf aanmelden bij een school voor speciaal (basis)onderwijs. De verklaring geldt voor een bepaalde periode. Als deze periode voorbij is, wordt gekeken of je kind kan terugkeren naar een reguliere basisschool. Is dat niet het geval, dan kan de school een verlenging van de toelaatbaarheidsverklaring aanvragen. Plein 013 beoordeelt ook deze verlenging.