Sommige kinderen hebben extra ondersteuning nodig om goed mee te kunnen doen in het onderwijs. Dit vraagt om nauwe samenwerking tussen scholen, gemeenten, leerplicht, jeugdhulp en samenwerkingsverbanden. Binnen onze regio zijn hier verschillende afspraken en initiatieven voor opgezet. Op deze pagina lees je hoe we samen werken aan passend onderwijs, het terugdringen van thuiszitters en het verstevigen van de pedagogische basis in buurten.

Hoe versterken onderwijs en jeugdhulp elkaar in de ondersteuning van het kind?

Onderwijs en jeugdhulp hebben een gedeelde verantwoordelijkheid: samen zorgen we ervoor dat elk kind de ondersteuning krijgt die het nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Dit vraagt om een integrale aanpak waarin onderwijs en zorg niet naast elkaar, maar met elkaar optrekken. Binnen deze samenwerking staan een aantal thema’s centraal:

  • Inclusiever onderwijs: onderwijs en jeugdhulp vinden plaats binnen de eigen buurt en zijn afgestemd op de ondersteuningsbehoeften van het kind.
  • Samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp: snelle inzet van zorg en samenwerking in multidisciplinaire teams.
  • Voorkomen en aanpakken van (dreigende) thuiszitters: vroegtijdige signalering, passende interventies en duidelijke afspraken over verzuim, vrijstellingen en doorzettingsmacht .
  • Efficiënte en doelmatige financiering en organisatie van ondersteuning: door middelen en expertise te bundelen, ontstaat een doeltreffende en duurzame ondersteuning voor kinderen.

Door echt samen op te trekken en elkaars krachten te benutten, zorgen we ervoor dat elk kind de ondersteuning krijgt die het nodig heeft, precies daar waar het ertoe doet: in de dagelijkse onderwijspraktijk.

Samenhang, kaders en documenten bij het thema onderwijs-jeugdhulp

De samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp is vastgelegd in verschillende landelijke en regionale afspraken.

De Landelijke Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 biedt het kader. Op lokaal niveau zijn er de Lokale Educatieve Agenda’s (LEA’s) van de gemeenten en het Thuiszitterspact Midden-Brabant is voor de regio opgesteld. Daarnaast loopt er in onze regio een strategisch traject, waarin schoolbesturen, gemeenten en jeugdhulp samen verder werken aan een inclusieve pedagogische basis in elke buurt. Dit alles sluit aan bij het Ondersteuningsplan van Plein 013, waarin de afspraken over passend onderwijs zijn vastgelegd.

Hieronder kun je meer lezen over deze initiatieven en afspraken.

De Landelijke Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028

Deze landelijke agenda schept de kaders voor de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. De focus ligt op snellere en effectievere hulp aan kinderen met complexe ondersteuningsbehoeften, sterke lokale jeugdhulpteams en het verminderen van bureaucratie. Gemeenten en onderwijs zijn verplicht om gezamenlijk passende ondersteuning te bieden.

Lokale Educatieve Agenda’s (LEA’s)

Elke gemeente heeft een LEA, waarin afspraken staan over onderwijsondersteuning, leerplicht en jeugdhulp. Dit is de lokale vertaalslag van landelijke richtlijnen. Gemeenten, schoolbesturen en andere partners bepalen hierin gezamenlijk de focus, bijvoorbeeld op voorschoolse educatie, passend onderwijs en de aanpak van thuiszitters.

Thuiszitterspact Midden-Brabant

Het Thuiszitterspact richt zich op het terugdringen van thuiszitters en het voorkomen van langdurig verzuim. Scholen, leerplicht, samenwerkingsverbanden en gemeenten hebben een stappenplan opgesteld om thuiszitten zo kort mogelijk te houden. Er is structureel overleg tussen scholen en leerplichtambtenaren, en bij complexe gevallen wordt opgeschaald naar een actietafel met doorzettingsmacht.

Werken aan een pedagogische basis in elke buurt

Sinds 2024 begeleidt Koersbekenners de regio in een strategisch traject. Doel is om onderwijs, jeugdhulp en welzijn in elke buurt sterker met elkaar te verbinden. Dit gebeurt door het opstellen van een gezamenlijke visie en een uitvoeringsagenda. Zo krijgen kinderen in kwetsbare situaties sneller de juiste ondersteuning, en werken scholen en jeugdhulp samen aan een veilige en inclusieve leeromgeving.

Ondersteuningsplan Plein 013

In het ondersteuningsplan van Plein 013 staan de afspraken over passend onderwijs, extra ondersteuning en samenwerking met gemeenten en jeugdhulp. In 2025 starten we met het ontwikkelen van het nieuwe ondersteuningsplan. Alle bovenstaande documenten bieden hiervoor belangrijke input.

Documenten

Wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Klik op de onderstaande documenten en initiatieven om verder te lezen:

 

Nieuws en inspiratie

Als er nieuws of ontwikkelingen zijn, delen we die hier.

Mooie initiatieven in onze regio

Landelijke inspiratie